ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Placuszki waniliowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, szybkie i proste placuszki waniliowe z jabłkami. Bardzo nam smakują na ciepło, ale również na zimno.

Placuszki waniliowe z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki waniliowe z jabłkami

 

  • jabłka 3 sztuki średnie,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • mleko 3/4 litra,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki waniliowe z jabłkami
Do pojemnika wsypać mąkę tortową, cukier wanilinowy, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę o nie za gęstej konsystencji.

Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy plastry. Jabłka wsypać do ciasta, wymieszać i zostawić na 20 minut.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść nie za duże i nie za grube porcje ciasta, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony.

Usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejne porcje placuszków, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Konsystencja ciasta powinna być jak na naleśniki.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Tak starte jbłuszka mają cienkie plasterki.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Najlepiej smazyć nie duże i nie grube porcje.