anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Placuszki warzywne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, szybkie i lekkie, a na dodatek zasmakują nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Polecam wypróbować. WARTO!

Placuszki warzywne

Składniki:

Placuszki warzywne

DODATKI

  • 1/3 pory
  • 3-4 plasterki pomidora
  • 1/2 pęta kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 3-4 plastry mielonki
  • pieprz, kucharek

CIASTO

Sposób przygotowania:

Placuszki warzywne

KROJENIE

Placuszki warzywne
Najpierw nalezy pokroić w kostkę kiełbasę i mielonkę.

Na sam początek należy pokroić kiełbasę i mielonkę.

ETAP 2:

Placuszki warzywne
Pokrojone pozostałe składniki wędrują w misce.

Później roimy pozostałe składniki, czyli pomidora i porę.

CIASTO

Placuszki warzywne
Do rondelka należy dać mąkę i jajko. Rozmącić.

W rondelku rozmącamy mąkę i jajko. Ciasta wyjdzie niedużo. Oczywiście można, jeśli ktoś chce powiększyć ilość warzyw, wtedy robimy więcej ciasta.

ETAP 4:

Placuszki warzywne
Teraz przyszedł czas na wymieszanie wszystkich składników.

Zalewamy ciastem, wcześniej pokrojone warzywa. Całość dokładnie przyprawiamy i mieszamy.

ETAP 5:

Placuszki warzywne
Wykładamy placuszki na rozgrzany olej i smażymy z obu stron.

Na koniec kładziemy niewielkie ilości ciasta na rozgrzanym oleju na patelni i smażymy z obu stron. Powinny powstać 4-5 placuszków z mojej porcji.