lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik na zimno z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 22

No to i u mnie coś nowego, mianowicie nie pamiętam już kiedy robiłam sernik na zimno z owocami. No to mamy dziś smakołyk na talerzu.

Sernik na zimno z morelami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik na zimno z morelami

Składniki :

  • biszkopty okrągłe z 15 szt
  • morele z puszki (6 połówek dałam)
  • 500 g mascarpone
  • czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g)
  • 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z morelami

Krok 1

Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę.

Krok 2

Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy dosłownie 6 łyżkami zimnej wody, mieszamy, aż zgęstnieje.Teraz wstawiamy do mikrofali na około 45 sekund-rozpuści się. Czekamy, aż będzie letnia-wa i zmieszamy ja z 4 łyżkami naszego serka i dopiero wtedy dodajemy do reszty sera.

Krok 3

Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką i wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica). Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około 4 godzinki i mamy pyszny sernik.

Sernik na zimno z morelami
Formę okrągłą silikonową wykładamy biszkoptami okrągłymi.
Sernik na zimno z morelami
Morele odsączamy z syropu 6 połówek , tyle nam wystarczy i kroimy w kosteczkę.
Sernik na zimno z morelami
Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę.
Sernik na zimno z morelami
Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką
Sernik na zimno z morelami
Wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica).Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około 4 godzinki i mamy pyszny sernik.