Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z morelamiKrok 1
Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy dosłownie 6 łyżkami zimnej wody, mieszamy, aż zgęstnieje.Teraz wstawiamy do mikrofali na około 45 sekund-rozpuści się. Czekamy, aż będzie letnia-wa i zmieszamy ja z 4 łyżkami naszego serka i dopiero wtedy dodajemy do reszty sera.
Krok 3
Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką i wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica). Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około 4 godzinki i mamy pyszny sernik.