kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Placuszki z cukini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki sposób na obiad w tygodniu. Placki ziemniaczane nie mogą nie równać z placuszkami przyrządzonymi z cukinii. W zimowej kreacji możemy przyciągnąć odrobinę letniej przyjemności.

Placuszki z cukini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z cukini

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukini
Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odciskamy wodę. Następnie dodajemy mąkę, jajko, oczyszczone i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Z masy formujemy małe placuszki i smażymy na patelni do chwili aż uzyskamy złoty kolor. P usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Dodatkowo możemy przygotować ulubiony sos np. czosnkowy ( jogurt+czosnek+pieprz+odrobina soli).
Placuszki z cukini
Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na dużych oczkach tarki
Placuszki z cukini
Do masy dodajemy jajko, mąkę, pieprz oraz zioła
Placuszki z cukini
Przygotowaną masę starannie mieszamy. W między czasie rozgrzewamy oliwę do smażenia na patelni
Placuszki z cukini
Formujemy male placuszki i smażymy na złocisty kolor