SUPERPRZEPIS

A'la placek po węgiersku z cukinią

         
ocena: 4/5 głosów: 5
A'la placek po węgiersku z cukinią Więcej zdjęć (5)

Placek z cukinii nadziany mięsem mielonym z pomidorami polany sosem maślankowo-majonezowym.

Składniki:

A'la placek po węgiersku z cukinią

 

  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 4 czubate łyżeczki marmolady śliwkowej
  • 2 szklanki cukinii
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/3 szklanki + 1,5 łyżki maślanki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki przyprawy tzatziki

Sposób przygotowania:

A'la placek po węgiersku z cukinią
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki wieprzowej, ale można też użyć mielonej wołowiny) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, 1 jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsną masę wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć, mieszając od czasu do czasu tak, żeby mięso się rozdrobniło. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, oregano i paprykę mieloną. Wlać pomidory razem z zalewą i pół szklanki wody. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do mięsa dodać marmoladę (użyłam marmolady z renklod) i wymieszać. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak cukinia w trakcie ucierania puści sok, to go odlać. Odmierzyć 2 szklanki miąższu z cukinii, przełożyć go do miski. Do cukinii dodać 3 jajka, 1/3 szklanki maślanki, obie mąki, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylać na niego porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi (placek ma być gruby i trochę mniejszy od naleśnika). Smażyć na średnim ogniu. Jak placek zacznie się z wierzchu ścinać, odwrócić go na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Majonez dokładnie wymieszać z 1,5 łyżki maślanki i przyprawą tzatziki, odstawić na chwilę. Na jedną połowę każdego placka (wyszły mi 3) położyć po trochu mięsa. Placki złożyć na pół i polać przygotowanym sosem. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
A'la placek po węgiersku z cukinią
Rozdrobnione na patelni mięso z cebulą i przyprawami.
A'la placek po węgiersku z cukinią
Pomidory dodane razem z zalewą do mięsa.
A'la placek po węgiersku z cukinią
Starta cukinia z jajkami maślanką mąką solą i pieprzem.
A'la placek po węgiersku z cukinią
Porcja ciasta z cukinią wylana na rozgrzany na patelni olej.