Sposób przygotowania:
A'la placek po węgiersku z cukinią
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki wieprzowej, ale można też użyć mielonej wołowiny) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, 1 jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsną masę wyłożyć na rozgrzany na patelni olej. Smażyć, mieszając od czasu do czasu tak, żeby mięso się rozdrobniło. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, oregano i paprykę mieloną. Wlać pomidory razem z zalewą i pół szklanki wody. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do mięsa dodać marmoladę (użyłam marmolady z renklod) i wymieszać. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak cukinia w trakcie ucierania puści sok, to go odlać. Odmierzyć 2 szklanki miąższu z cukinii, przełożyć go do miski. Do cukinii dodać 3 jajka, 1/3 szklanki maślanki, obie mąki, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylać na niego porcję ciasta i rozprowadzić na brzegi (placek ma być gruby i trochę mniejszy od naleśnika). Smażyć na średnim ogniu. Jak placek zacznie się z wierzchu ścinać, odwrócić go na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Majonez dokładnie wymieszać z 1,5 łyżki maślanki i przyprawą tzatziki, odstawić na chwilę. Na jedną połowę każdego placka (wyszły mi 3) położyć po trochu mięsa. Placki złożyć na pół i polać przygotowanym sosem. Można je dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.