Sposób przygotowania:
Placek z cukinii z grzybami
Cukinie (obrane), cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach (czosnek na drobnych). Dodaj jajka i tyle mąki, aby po wymieszaniu powstało ciasto jak na placki ziemniaczane. Dodaj posiekany koperek i przypraw do smaku. Możesz dodać łyżkę oliwy. Odstaw, aby mąka napęczniała. Na patelni rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, oczyszczone grzyby, czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj trochę wody, bazylię, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 - 12 minut. Cukiniowe ciasto wyłóż do formy lub rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Uformuj placek o grubości ok. 1 cm. Placek upieczony na blasze łatwiej zdjąć. Wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piecz ok. 10 - 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190 - 200 stopni i dopiekaj, aż ciasto będzie rumiane. Grzyby dopraw śmietaną, solą i pieprzem i zostaw na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Upieczony placek z cukinii podziel na porcje, dodaj grzyby w śmietanie, i podawaj - najlepiej z białym winem.