Sposób przygotowania:
Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem
1. Botwinka: Botwinkę i warzywa dokładnie oczyszczam, obieram, myję i drobniutko kroję, następnie przekładam je do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Koperek płuczę, osuszam i drobno siekam, a mąkę mieszam ze śmietaną, wlewam do niej kilka łyżek gorącej zupy i przelewam do garnka, zagotowuję mieszając, wrzucam koperek i przyprawiam do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszam sokiem z cytryny, dzięki temu zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.
2. Przygotowuję pulpeciki: Mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszamy, następnie mielę je w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy, następnie formuję małe pulpeciki i obtaczam je w bułce tartej. ( Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej ). Następnie pulpeciki smażę na oleju do miękkości i zrumienienia.
3. Makaron: Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości i odcedzam.
4. Podanie: Na talerze nakładam porcje gorącej zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podaję i smacznego życzę.
2. Przygotowuję pulpeciki: Mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszamy, następnie mielę je w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy, następnie formuję małe pulpeciki i obtaczam je w bułce tartej. ( Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej ). Następnie pulpeciki smażę na oleju do miękkości i zrumienienia.
3. Makaron: Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości i odcedzam.
4. Podanie: Na talerze nakładam porcje gorącej zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podaję i smacznego życzę.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)
Babeczka35
Dziękuję :)