Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1092]

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam.

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem

Składniki:

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem

Na botwinkę:

Na pulpeciki:

  • 30 dag fileta drobiowego
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
  • 1 jajko
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do kurczaka do smaku
  • ewentualnie sól do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Na makaron:

  • 25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw
  • sól do gotowania
  • 1 łyżka oleju
  • woda do gotowania

Sposób przygotowania:

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem
1. Botwinka: Botwinkę i warzywa dokładnie oczyszczam, obieram, myję i drobniutko kroję, następnie przekładam je do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Koperek płuczę, osuszam i drobno siekam, a mąkę mieszam ze śmietaną, wlewam do niej kilka łyżek gorącej zupy i przelewam do garnka, zagotowuję mieszając, wrzucam koperek i przyprawiam do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszam sokiem z cytryny, dzięki temu zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.

2. Przygotowuję pulpeciki: Mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszamy, następnie mielę je w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy, następnie formuję małe pulpeciki i obtaczam je w bułce tartej. ( Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej ). Następnie pulpeciki smażę na oleju do miękkości i zrumienienia.

3. Makaron: Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości i odcedzam.

4. Podanie: Na talerze nakładam porcje gorącej zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podaję i smacznego życzę.