lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Cukinia faszerowane mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia i mięso mielone to idealne połączenie. Cukinia wychodzi bardzo mięciutka i soczysta. Polecam!!!

Cukinia faszerowane mięsem mielonym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukinia faszerowane mięsem mielonym

 

  • 4 średnie cukinie
  • 1 woreczek ryżu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Sól pieprz
  • Olej
  • Zioła toskańskie
  • oregano
  • Jarzynka
  • Ser żółty 20 dag
  • 100 ml passaty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowane mięsem mielonym
Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Skrapiamy ją olejem, solimy i pieprzymy. Następnie przygotowujemy farsz.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wrzucamy do miski. Dodajemy mięso mielone, pieczarki pokrojone w kostkę i podsmażone razem z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką oraz mieszanka ziół toskańskich.

Nakładamy farsz do cukini. Smarujemy ją Passata pomidorowa, posypujemy serem żółtym i oregano. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Cukinia faszerowane mięsem mielonym
Nafaszerowana cukinię smarujemy Passata pomidorowa.
Cukinia faszerowane mięsem mielonym
Z mięsa, pieczarek i ryżu robimy farsz do cukini.