WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1637]

Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawałki kurczaka pieczone z warzywami: cukinią, fasolką szparagową, marchewką, cebulą i czosnkiem w sosie słodko-kwaśnym.

Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką

 

  • Ok. 10 kawałków kurczaka (udka,pałeczki)
  • 1/3 cukinii
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml sosu słodko-kwaśnego
  • Przyprawa do grilla
  • Sól
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką

ETAP 1:

Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek i umyć. Ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cukinię umyć i pokroić na półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wymieszać z sosem słodko-kwaśnym i szczyptą soli. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka i posypać je solą i przyprawą do grilla.

Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. 20 minut przed końcem odkryć.

Podawać na gorąco np. z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką
Kurczak z warzywami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką
Kawałki kurczaka ułożone na warzywach i posypane przyprawą
Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką
Pokrojone warzywa wymieszane z sosem słodko-kwaśnym
Kurczak pieczony z cukinią, fasolką, marchewką
Cukinia i fasolka szparagowa wrzucone do naczynia żaroodpornego