Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Placuszki z cukinii z miętą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatne, warzywne placki najlepiej podawać z sosem jogurtowym...

Placuszki z cukinii z miętą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z cukinii z miętą

 

  • 1 cukinia
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 jajko (nie jest konieczne)
  • kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od wielkości cukinii)
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do smażenia: olej

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii z miętą
Cukinię dokładnie umyć. Ze starszego okazu łyżką usunąć watowaty środek. Nie obierać tylko razem ze skórką zetrzeć na duzych oczkach tarki jarzynowej. Masę posolić 1 łyżeczką soli, przełożyć na plastikowe sito i odstawić na 15-30 min. aby odciekł nadmiar soku. Następnie jeszcze lekko odcisnąć, przełożyć do miski, dodać mietę, pieprz, 4-5 łyżek mąki i ew. jajko, ale niekoniecznie. Masę dokładnie wymieszać. Klaść porcje wielkości czubatej łyżki na rozgrzany olej, dociskać masę i ładnie formować, smażyć do zrumienienia z obu stron, przełożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz do smażenia musi być bardzo rozgrzany - inaczej placki bardzo go chłoną. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu jogurtowego, np. takiego: https://gotujmy.pl/sos-jogurtowy-z-ziolami-i-chili,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,49594.html
Placuszki z cukinii z miętą
placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii z miętą
placuszki z cukinii