Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Placuszki z czarnym bzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie placuszki szybko się robi i świetnie smakują , można podawać je posypane cukrem pudrem lub podawać z konfiturą

Placuszki z czarnym bzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z czarnym bzem

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • kiście kwiatów czarnego bzu

Sposób przygotowania:

Placuszki z czarnym bzem
Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gałązki kwiatków dokładnie obejrzeć, aby nie było jakiś robaczków. Na patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki kwiatuszków, przewrócić placki na drugą stronę i usmażyć.
Placuszki z czarnym bzem
Kwiatuszki z czarnego bzu dokładnie przejrzane
Placuszki z czarnym bzem
Ciasto naleśnikowe przygotowane kwiatki zanurzone w cieście
Placuszki z czarnym bzem
Na dobrze rozgrzany tłuszcz położono baldaszki kwiatków w cieście
Placuszki z czarnym bzem
Placuszki podczas smażenia na złoty kolor