BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Placuszki z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie placki pamiętam z dzieciństwa, robiła mi je mama. Najlepiej mi smakowały opruszone cukrem pudrem.

Placuszki z gotowanych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z gotowanych ziemniaków

 

  • ugotowane ziemniaki (np ,z wczorajszego obiadu, przeciśnięte przez praskę ok. 2 garście)
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • duża ,czubata łyżka serka śmietankowego (ja dałam almette, może być zwykły twaróg)
  • 4-5 łyżek mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Placuszki z gotowanych ziemniaków
Zimne ziemniaki przeciskam przez praskę lub ścieram na tarce. Dodaję do nich jajko, serek.Wsypuję mąkę. Mieszam. W zależności od serka jakiego użyjemy może zajść potrzeba dosypania odrobiny mąki. Dodaję posiekany szczypiorek i doprawiam odrobina soli i pieprzu. Zagniatam ciasto. Stolnice podsypuje mąką i rozwałkowuje placek. Kroję na kwadraty, można wycinać szklanką kółka. Placki smażę na rozgrzanym oleju. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placuszki z gotowanych ziemniaków
Do przeciśniętych ziemniaków wbijam jedno jajko.
Placuszki z gotowanych ziemniaków
Dodaję serek i mąkę. Masa nie może się kleić do rąk.
Placuszki z gotowanych ziemniaków
Rozwałkowuje ciasto na placek i wycinam kwadraty.
Placuszki z gotowanych ziemniaków
Placki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.