Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne chrupiące placuszki z wykorzystaniem starych ziemniaków.

Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii
Tu najlepiej sprawdzają się ziemniaki z poprzedniego dnia. Które już wystygły i lekko podeschły. Jeśli użyjemy świeżo ugotowanych, trzeba poczekać aby dobrze ostygły. Ziemniaki tak samo jak cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy, dodajemy do masy. Jeszcze jajko i mąką oraz przyprawy...dokładnie mieszamy. Smażymy małe placuszki na gorącym oleju. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach, podajemy ciepłe.
Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii
Najlepiej sprawdzają się ziemniaki z poprzedniego dnia.
Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii
Cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii
Do masy dodajemy jajko, przyprawy i mąkę aby ściągnęła nadmiar wilgoci.
Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii
Na gorącej patelni smażymy niewielkie rumiane placuszki.