Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki z gotowanych ziemniaków są wilgotne i smaczne.

Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą
Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, dodać 1 łyżkę masła, wymieszać, ostudzić. Do zimnych dodać jajko, kaszę mannę i mąkę, szybko zagnieść ciasto. Formować okrągłe, płaskie placuszki i układać na wyłożonej papierem blaszce. Nałożyć farsz z cebuli, posypać serem startym na tarce o dużych oczkach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20-25 minut.
Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą
Z ziemniaków jajka mąki i kaszy manny zagnieść ciasto
Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę
Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą
Z ciasta formować placki i układać na blaszce
Placki z gotowanych ziemniaków z cebulą
Nałożyć farsz z cebuli i posypać startym żółtym serem