Sposób przygotowania:
Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu
Czerwony ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i bez odcedzania pozostawić do napęcznienia i ostygnięcia pod przykryciem.
Kalafiora umyć, osączyć, pokroić w poręczniejsze kawałki i utrzeć na tarce o największych oczkach.
Na patelni średnio rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać kalafiora, posolić i udusić al dente często mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami i płynną przyprawą do zup. Ostudzić.
Ryż i kalafiora przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek, wbić całe jajka, dokładnie wymieszać i zagęścić mąką.
Smażyć rumiane placki, pod przykryciem, na mieszance oleju i klarowanego masła.
Podawać ze śmietaną, jogurtem greckim, sosem tatarskim lub remuladowym.
Kalafiora umyć, osączyć, pokroić w poręczniejsze kawałki i utrzeć na tarce o największych oczkach.
Na patelni średnio rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać kalafiora, posolić i udusić al dente często mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami i płynną przyprawą do zup. Ostudzić.
Ryż i kalafiora przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek, wbić całe jajka, dokładnie wymieszać i zagęścić mąką.
Smażyć rumiane placki, pod przykryciem, na mieszance oleju i klarowanego masła.
Podawać ze śmietaną, jogurtem greckim, sosem tatarskim lub remuladowym.