Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szukałam jakiegoś pomysłu na niebanalne wykorzystanie czerwonego ryżu i postanowiłam połączyć go z utartym kalafiorem.

Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu
Czerwony ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i bez odcedzania pozostawić do napęcznienia i ostygnięcia pod przykryciem. 

Kalafiora umyć, osączyć, pokroić w poręczniejsze kawałki i utrzeć na tarce o największych oczkach. 

Na patelni średnio rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać kalafiora, posolić i udusić al dente często mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami i płynną przyprawą do zup. Ostudzić. 

Ryż i kalafiora przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek, wbić całe jajka, dokładnie wymieszać i zagęścić mąką. 

Smażyć rumiane placki, pod przykryciem, na mieszance oleju i klarowanego masła. 

Podawać ze śmietaną, jogurtem greckim, sosem tatarskim lub remuladowym.
Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu
Utartego kalafiora udusić z przyprawami i ostudzić.
Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu
Czerwony ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu
Ostudzony ryż połączyć z kalafiorem al dente.
Placuszki z kalafiora i czerwonego ryżu
Najsmaczniejsze są placki usmażone na mieszance oleju i masła klarowanego.