Sposób przygotowania:
Wielkanocne tartaletki na ciepłoETAP 1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
ETAP 2
Z ciasta wycinamy od foremek koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek na tartaletki.
Z resztek ciasta toczymy cienkie wałeczki. Formujemy z nich uchwyty do koszyczków.
Uformowane uchwyty wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy je do zrumienienia w 180°C.
Między czasie przygotowujemy mielone nadzienie.
ETAP 3
NADZIENIE: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Do zrumienionej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso smażymy do miękkości doprawiając je do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia.
ETAP 4
Do delikatnie przestygniętego dodajemy pokrojony szczypiorek oraz starty na tarce o grubych oczkach ser.
Całość dokładnie mieszamy.
ETAP 5
Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy środki uformowanym tartaletek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do momentu jak ciasto kruche się upiecze.
Upieczone tartaletki pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Między czasie przygotowujemy przepiórcze jajka sadzone.
Jajka kolejno wybijamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie je solimy z wierzchu. Smażymy je krótko, tak by żółtko pozostało płynne.
Kolejno wyjmujemy upieczone tartaletki. Na ich wierzch wykładamy sadzone jajka.
W tartaletki wbijamy uchwyty. Całość oprószamy szczypiorkiem i podajemy.
halina
gusia1000