jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne tartaletki na ciepło

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Święta Wielkanocne kojarzą mi się zawsze z obwicie wypełnianym koszyczkiem. Dlatego też moja ciepła świąteczna przystawka przybrała taki właśnie kształt. W koszyczku nie mogło zabraknąć jajeczka- u mnie apetycznego, przepiórczego:).

Wielkanocne tartaletki na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne tartaletki na ciepło

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 120 gram margaryny,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.

DODATKOWO

  • tłuszcz do foremek

NADZIENIE

  • 700 gram mielonego mięsa z szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, papryka, pieprz, oregano do smaku,
  • 100 gram żółtego sera (np. gouda),
  • Pęczek szczypiorku,
  • Około 12 jajek przepiórczych

Sposób przygotowania:

Wielkanocne tartaletki na ciepło

ETAP 1

Wielkanocne tartaletki na ciepło
Na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.

ETAP 2

Wielkanocne tartaletki na ciepło
Ciastem wyklejamy środki foremek

Z ciasta wycinamy od foremek koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek na tartaletki.
Z resztek ciasta toczymy cienkie wałeczki. Formujemy z nich uchwyty do koszyczków.

Uformowane uchwyty wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je do zrumienienia w 180°C.
Między czasie przygotowujemy mielone nadzienie.

ETAP 3

Wielkanocne tartaletki na ciepło
Na cebuli przysmażamy mięso

NADZIENIE: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.

Do zrumienionej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso smażymy do miękkości doprawiając je do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Wielkanocne tartaletki na ciepło
Mięso łączymy z serem i szczypiorkiem

Do delikatnie przestygniętego dodajemy pokrojony szczypiorek oraz starty na tarce o grubych oczkach ser.

Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 5

Wielkanocne tartaletki na ciepło
Środki tartaletek wypełniamy mięsem

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy środki uformowanym tartaletek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do momentu jak ciasto kruche się upiecze.

Upieczone tartaletki pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Między czasie przygotowujemy przepiórcze jajka sadzone.

Jajka kolejno wybijamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie je solimy z wierzchu. Smażymy je krótko, tak by żółtko pozostało płynne.
Kolejno wyjmujemy upieczone tartaletki. Na ich wierzch wykładamy sadzone jajka.

W tartaletki wbijamy uchwyty. Całość oprószamy szczypiorkiem i podajemy.


Tagi:

przystawki