bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Mini pasztety z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie mini paszteciki z jajkami upiekłam na święta Wielkanocne, są smaczne i ładnie się prezentują po przekrojeniu.

Mini pasztety z jajkiem

Składniki:

Mini pasztety z jajkiem

 

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,5 kilogram mięsa z rosołu
  • Warzywa z gotowania rosołu
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej do smażenia
  • Małe okrągłe foremki aluminiowe

Sposób przygotowania:

Mini pasztety z jajkiem
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Mięso, warzywa, cebule oraz namoczoną kajzerkę mielimy na sitku o drobnych oczkach.

Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy.

Jajka obieramy, obtaczamy je przygotowaną masą, układamy w foremkach aluminiowych, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy do ostudzenia.