Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki z karmelizowaną dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karmelizowana dynia nadaje placuszkom niezwykłego smaku, polecam.

Placuszki z karmelizowaną dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z karmelizowaną dynią

 

  • 250g obranej dyni,
  • 60g cukru,
  • 2 jajka,
  • 250g kefiru,
  • 150g mąki,
  • 60ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • olej do smażenia
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z karmelizowaną dynią
Dynie kroimy w kostkę o boku 1 cm. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą i czekamy aż się rozpuści. Wówczas wsypujemy dynię i smażymy 5-7 minut do momentu aż dynia zmięknie. Dynia nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, kefir i mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy z dynią, udekorowane listkami mięty. Życzę smacznego :)
Placuszki z karmelizowaną dynią
Dynie kroimy w kostkę o boku 1 cm. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą i czekamy aż się rozpuści.
Placuszki z karmelizowaną dynią
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, kefir i mleko, mieszamy.
Placuszki z karmelizowaną dynią
Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Placuszki z karmelizowaną dynią
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.