Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Placuszki z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciekawy pomysł na szybką i słodką przekąskę, deser, a nawet obiad. Robi się je szybko i prosto. Na pewno każdy sobie z nimi poradzi.

Placuszki z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kaszy manny
Mleko z margaryną, cukrem wanilinowym i cukrem zagotować.

Wsypać kaszę, cały czas mieszają, by się nie porobiły grudki.

Gotować jeszcze chwilkę i odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubijać, aż zrobią się jaśnieje i puszyste.

Dodać sól i mąkę.

Całość przemieszać.

Dodać kaszę i wszystko wymieszać, całość jest na tyle gęsta, że można to wymieszać dłonią.

Jeśli ciasto jest lepiące, nie należy dodawać mąki!

Na patelni rozgrzać olej, dość sporo.

Ręce zwilżyć wodą i formować z ciasta placuszki. Niezbyt wielkie i średniej grubości.

Włożyć na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Wyłożyć na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu wsiąknął.

Ułożyć na talerzyku i posypać cukrem pudrem lub posmarować konfiturą.

Najlepiej smakują ciepłe.
Placuszki z kaszy manny
Mleko zagotować z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym
Placuszki z kaszy manny
Do zagotowanego nmleka wsypać kaszkę manną
Placuszki z kaszy manny
Jajka ubić na puszysta i jasną masę, dodać sól i mąkę
Placuszki z kaszy manny
na mocno rozgrzany olej włożyć placuszki