Sposób przygotowania:
Placuszki z kaszy manny
Mleko z margaryną, cukrem wanilinowym i cukrem zagotować.
Wsypać kaszę, cały czas mieszają, by się nie porobiły grudki.
Gotować jeszcze chwilkę i odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubijać, aż zrobią się jaśnieje i puszyste.
Dodać sól i mąkę.
Całość przemieszać.
Dodać kaszę i wszystko wymieszać, całość jest na tyle gęsta, że można to wymieszać dłonią.
Jeśli ciasto jest lepiące, nie należy dodawać mąki!
Na patelni rozgrzać olej, dość sporo.
Ręce zwilżyć wodą i formować z ciasta placuszki. Niezbyt wielkie i średniej grubości.
Włożyć na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyłożyć na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu wsiąknął.
Ułożyć na talerzyku i posypać cukrem pudrem lub posmarować konfiturą.
Najlepiej smakują ciepłe.
Wsypać kaszę, cały czas mieszają, by się nie porobiły grudki.
Gotować jeszcze chwilkę i odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubijać, aż zrobią się jaśnieje i puszyste.
Dodać sól i mąkę.
Całość przemieszać.
Dodać kaszę i wszystko wymieszać, całość jest na tyle gęsta, że można to wymieszać dłonią.
Jeśli ciasto jest lepiące, nie należy dodawać mąki!
Na patelni rozgrzać olej, dość sporo.
Ręce zwilżyć wodą i formować z ciasta placuszki. Niezbyt wielkie i średniej grubości.
Włożyć na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyłożyć na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu wsiąknął.
Ułożyć na talerzyku i posypać cukrem pudrem lub posmarować konfiturą.
Najlepiej smakują ciepłe.