Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym pięknym miesiącu maju kwitnie lilak pospolity (bez). Wabi nas pięknym zapachem oraz uroczymi kwiatami. Polecam przygotować z tych pięknych kwiatów pyszne wiosenne placuszki.

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego

na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki tortowej orkiszowej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 szkl. kwiatów z lilaka pospolitego
  • olej do smażenia
  • cukier puder z prawdziwą wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego

Przygotowanie ciasta:

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego
Do przygotowanego ciasta wsypujemy szklankę kwitów lilaka pospolitego

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder a następnie żółtko. Do ubitego jajka z cukrem pudrem dodajemy zsiadłe mleko oraz przesianą mąkę orkiszową z sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy składniki razem. Na samym końcu dodajemy szklankę kwitów lilaka pospolitego. Mieszamy.

Smażenie placuszków:

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe placuszki

Na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placuszki z obu stron po kilka minut na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

Etap końcowy:

Placuszki z kwiatami lilaka pospolitego
Po osączeniu z tłuszczu posypujemy placuszki cukrem pudrem

Po osączeniu z tłuszczu jeszcze ciepłe placuszki posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

danie placki