paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Placuszki z makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie placuszki smażone z wędzonej makreli wymieszanej z gotowanymi ziemniakami o natką pietruszki .

 Placuszki z makrelą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z makrelą

 

  • makrela wędzona 1 sztuka
  • ziemniaki 3 średnie sztuki
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jajko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Placuszki z makrelą
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki ostygną obrać je przepuścić przez praskę lub maszynkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać dodać do ziemniaków. Makrelę oddzielić od ości i porwać drobno w palcach. Rybę również dodać do ziemniaków. Wbić jajko dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką. W dłoniach formować nieduże kotlety smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
 Placuszki z makrelą
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać dodać do ziemniaków.
 Placuszki z makrelą
Rybę również dodać do ziemniaków. Wbić jajko dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić masę ręką.
 Placuszki z makrelą
W dłoniach formować nieduże kotlety smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka