Sposób przygotowania:
Rybne placuszki
Filety z ryby zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i widelcem rozetrzeć na puree. Ziemniak obrać, umyć pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i ubić na puree. Marchewkę również obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać wodą i również ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i ubić na puree. Rybę, ziemniaki oraz marchewkę razem wymieszać, dodać natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą, w takiej ilości aby masa była dość gęsta i można było z niej uformować placuszki. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem cytrynowym oraz pieprzem cayenne. Z gotowej masy formować małe placuszki panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką.