Sposób przygotowania:
Placuszki z mięsem i kapustą1
Kapustę myjemy i drobniutko szatkujemy. Blanszujemy we wrzątku.
2
Około 1 kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.
3
W garnku mieszamy ugniecione ziemniaki z mięsem, kapustą, jajkami i bułka tartą. Dodajemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i gałkę muszkatołową. Łyżką nabieramy porcje ciasta i rekami namoczonymi w oleju formujemy placuszki.
4
Panierujemy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem czosnkowym lub jogurtowym. Masę mięsno-ziemniaczaną możemy tez upiec w podłużnej foremce wysmarowanej tłuszczem posypanej bułka tartą. Pieczemy w 190 stopniach C przez około 45 minut.