SUPERPRZEPIS

Placuszki z mięsem i kapustą

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Placuszki z mięsem i kapustą Więcej zdjęć (3)

Uwielbiam młodą kapustę! Drobno poszatkowaną w placuszkach ziemniaczanych z mięsem udaje się ją przemycić nawet dzieciom. Polecam!

Składniki:

Placuszki z mięsem i kapustą

podstawowe

  • ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
  • 250g mięsa mielonego
  • 800g ugotowanych ziemniaków
  • pól szklanki bułki tartej + do obtaczania
  • 2 jajka
  • sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Placuszki z mięsem i kapustą

1

Placuszki z mięsem i kapustą
Kapustę myjemy i drobniutko szatkujemy. Blanszujemy we wrzątku.

Kapustę myjemy i drobniutko szatkujemy. Blanszujemy we wrzątku.

2

Placuszki z mięsem i kapustą
Około 1kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.

Około 1 kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.

3

Placuszki z mięsem i kapustą
W garnku mieszamy ugniecione ziemniaki z mięsem, kapustą, jajkami i bułka tartą. Dodajemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i gałkę muszkatołową. Łyżka nabieramy porcje ciasta i rekami namoczonymi w oleju formujemy placuszki.

W garnku mieszamy ugniecione ziemniaki z mięsem, kapustą, jajkami i bułka tartą. Dodajemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i gałkę muszkatołową. Łyżką nabieramy porcje ciasta i rekami namoczonymi w oleju formujemy placuszki.

4

Placuszki z mięsem i kapustą
Panierujemy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem czosnkowym lub jogurtowym.

Panierujemy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem czosnkowym lub jogurtowym. Masę mięsno-ziemniaczaną możemy tez upiec w podłużnej foremce wysmarowanej tłuszczem posypanej bułka tartą. Pieczemy w 190 stopniach C przez około 45 minut.