Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczany z mięsem i warzywami
Placki: zetrzeć na tarce ziemniaki, cebulę, dodać jajko, mąkę i sól. Sos: Szynkę umyć, oczyścić, pokroić na drobniutkie kawałeczki, podsmażyć, wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w cienkie talarki, podsmażyć, dodać do mięsa, zalać bulionem, dusić pod przykryciem. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę i selera zetrzeć, kapustę posiekać, wszystko dorzucić do garnka. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pomidory, czosnek, pietruszkę i koperek, przyprawy, śmietanę. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i dorzucić do garnka aby zgęstniało.Na patelni usmażyć duży placek, ułożyć na nim mięso z warzywami i złożyć na pół. Pycha!!
kasiunia.1981