czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie to wyjątkowe połączenie smaków i konsystencji :) Aromatyczne, chrupiące placuszki z kapusty i szpinaku z kurczakiem w aksamitnym, jogurtowym sosie.

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka

Składniki:

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka

placki:

  • 1/4 średniej kapusty włoskiej
  • 100 świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

sos:

Sposób przygotowania:

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka

Sos:

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka
Do sosu można dodać śmietany, ale z jogurtem jest mniej kaloryczny.

Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i obsypać czubrycą. Odstawić na przynajmniej godzinę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju z łyżką masła. Pora pokroić i wrzucić na rozpuszczony tłuszcz, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć kilka minut.

Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Doprawić, podlać około 1/2 szklanki wody. Smażyć jeszcze 10 minut. Patelnię zestawić z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt naturalny. Wymieszać.

Placuszki:

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka
Masa na placuszki nie jest zbyt zwarta, ale dobrze się smaży.

Kapustę włoską poszatkować drobno, posolić i odstawić, żeby puściła sok i zmiękła. Można ją dodatkowo pognieść dłońmi.


Do kapusty dodajemy szpinak, startą na drobnym oczku marchewkę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i mleko oraz pierz. Dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka
Placuszki są chrupiące i świetnie komponują się z sosem

Masę warzywna nakładamy łyża na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor z obu stron i wyciągamy na ręcznik papierowy.

Osączone z nadmiaru tłuszczu placuszki podajemy z sosem. Smacznego :)