Sposób przygotowania:
Placuszki kapuściane z sosem z kurczakaSos:
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i obsypać czubrycą. Odstawić na przynajmniej godzinę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju z łyżką masła. Pora pokroić i wrzucić na rozpuszczony tłuszcz, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć kilka minut.
Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Doprawić, podlać około 1/2 szklanki wody. Smażyć jeszcze 10 minut. Patelnię zestawić z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt naturalny. Wymieszać.
Placuszki:
Kapustę włoską poszatkować drobno, posolić i odstawić, żeby puściła sok i zmiękła. Można ją dodatkowo pognieść dłońmi.
Do kapusty dodajemy szpinak, startą na drobnym oczku marchewkę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i mleko oraz pierz. Dokładnie mieszamy.
ETAP 3:
Masę warzywna nakładamy łyża na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoty kolor z obu stron i wyciągamy na ręcznik papierowy.
Osączone z nadmiaru tłuszczu placuszki podajemy z sosem. Smacznego :)
Netka
czarrna