czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Placuszki z młodą kapustą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki to dobry sposób na tani i szybki obiad, a dzięki dodaniu warzyw - zdrowy. W prosty sposób możemy urozmaicić codzienne menu.

Placuszki z młodą kapustą i szpinakiem

Składniki:

Placuszki z młodą kapustą i szpinakiem

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 pora
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Placuszki z młodą kapustą i szpinakiem
Kapustę poszatkować, nasolić i dokładnie wymieszać, odstawić, żeby puściła sok. Pora i szpinak pokroić i dodać do kapusty. Następnie do warzyw dodać jajka, jogurt, sodę i ocet oraz mąkę. Doprawić pieprzem.

Wszystkie składniki wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać np. z ketchupem.

Smacznego