eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Placuszki z otrębów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
  • KALORIE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ponieważ "z natury" te placuszki są suche, to świetnie pasuje do nich właśnie coś wilgotnego. Jeśli jednak chcielibyście zjeść je na wytrawnie, anie na słodko, to polecam przygotować sos czosnkowy bądź jogurcik, który nada placuszkom wilgoci.

Placuszki z otrębów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z otrębów

 

  • 3 białka
  • 50 g otrębów owsianych

Sposób przygotowania:

Placuszki z otrębów
Białka ubijamy na lekką piankę. Otręby mielimy na konsystencję mąki. Zmielone otręby owsiane łączymy z ubitymi na lekką piankę białkami. Mieszamy, aż uzyska jednolitą masę. Nagrzewamy patelnię teflonową bez tłuszczu. Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na lekko brązowy kolor po 2-3 minuty. Gotowe podajemy według własnego uznania. Ja polecam z owocami.
Placuszki z otrębów
Zmieliłam otręby i ubiłam białka, które połączyłam ze sobą.
Placuszki z otrębów
Mieszałam tak długo aż uzyskały jednolitą konsystencje.
Placuszki z otrębów
Ułożyłam na teflonowej patelni, którą nagrzałam bez tłuszczu.
Placuszki z otrębów
Piekłam po 2-3 min aż uzyskały lekko brązowy kolor.