Sposób przygotowania:
Placuszki z serem i owocami kakiETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Kefir zmiksować z żółtkami i rozpuszczonym masłem, wsypać przesianą mąkę i sól.
ETAP 3:
Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i ponownie zmiksować.
ETAP 4:
Nasiona chia zamoczyć w wodzie na 15 minut, gdy trochę napęcznieją połączyć z ciastem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
ETAP 5:
Owoce kaki obrać i pokroić w plasterki, kieliszkiem wykroić środek tak aby powstała oponka.
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta, układać oponki z kaki, środek napełnić serkiem homogenizowanym. Wierzch placuszków przykryć ciastem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
ETAP 6:
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.