Sposób przygotowania:
Placuszki z ricotty z sosem ze świeżych pomidorów
Na patelnie wlewamy trochę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Pomidory sparzamy ze skórki, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy cebula stanie się szklista dodajemy do niej pomidory – całość dusimy na wolnym ogniu około 20 – 30 minut. Po tym czasie cała woda z pomidorów powinna odparować a sos stać się gęsty. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. Do miski przekładamy serek risotta, wbijamy jajko, dodajemy otartą skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, miksujemy serek na wolnych obrotach, dodając pomału mąkę. Masę serową doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę łyżką kładziemy masę serową, formując 8 placuszków, smażymy aż do ładnego zarumienienia tj. po 3-5 minut z każdej strony. Placuszki podajemy z sosem pomidorowym udekorowane zieloną pietruszką i czarnymi oliwkami