BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Placuszki ziemniaczane z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepsze z młodych ziemniaczków . Pyszne i delikatne. Wspaniale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Placuszki ziemniaczane  z koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z koperkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z koperkiem
Obrane ziemniaki ścieram na tartce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków wbijam jedno jajko, następnie dodaję 2 łyżki mąki pszennej. Doprawiam solą i świeżo startym pieprzem. Na koniec dodaję posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszam. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, może zajść potrzeba dosypania odrobiny mąki. Dużą łyżka kładę na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje masy ziemniaczanej. Smażę na rumiano. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany.
Placuszki ziemniaczane  z koperkiem
ścieram ziemniaki na tarce o drobnych oczkach.
Placuszki ziemniaczane  z koperkiem
Dodaję jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko mieszam.
Placuszki ziemniaczane  z koperkiem
Na oleju smażę niewielkie placuszki ziemniaczane.