Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Placuszki ziemniaczane z sosem paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Genialny pomysł na wykorzystanie "nadmiaru" ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Czasami zamiast sosu paprykowego podaję je z sosem czosnkowym.

Placuszki ziemniaczane z sosem paprykowym

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z sosem paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z sosem paprykowym

ETAP 1:

Ziemniaki ugniatamy jak na puree. Dodajemy do nich jajka oraz przyprawę do ziemniaków. Jeśli trzeba to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dosypując mąkę ugniatamy ciasto. Za pomocą wałka wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy krążki jak przy pierogach. Wrzucamy na patelnię. Rumienimy z obydwu stron. Paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę w piórka podsmażamy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną. Lekko podlewamy wodą. Dodajemy koncentrat i ketchup. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy jeszcze słodką papryką i odrobiną cukru. Dusimy przez 15 minut. Placuszki podajemy na ciepło razem z sosem.