Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem leśniczego
Oczyszczamy borowiki i kroimy je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany olej z masłem, po czym dorzucamy grzyby i podpiekamy przez około 15 minut na niewielkim ogniu.Po upływie tego czasu grzyby ściągamy z patelni (przekładamy do garnka). Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoty kolor i dorzucamy do grzybów. Tak samo postępujemy z marchewką i ziemniakiem. Zalewamy całość szklanką bulionu i po zagotowaniu doprawiamy pieprzem i solą oraz dorzucamy 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 listki laurowe. Tak powstały sos dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Jest dość rzadki, więc warto go zagęścić - w 1/2 szklanki zimnego bulionu rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki śmietany. Wlewamy do naszego sosu - cały czas mieszając.Kiedy sos będzie już gotowy, przygotowujemy placki ziemniaczane. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Można użyć także maszynki do mięsa. Do startych składników dodajemy jajko, odrobinę mąki (w zależności od konsystencji) oraz przyprawy. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.Podajemy mocno polane naszym grzybowym sosem.