halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane goszczą często w naszych domach , jest to prosty przepis.Placki ziemniaczane można podać z różnego rodzaju sosami, gulaszem.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Cebulę obrać.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać powstały płyn, dodać mąkę, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.Usmażyć placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju Łopatkę wieprzową .umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso, dodać obraną cebulę i gotować do miękkości mięsa.Zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki oraz 2 łyżek oleju, rozprowadzić w wywarze z gotującego się mięsa. Doprawić do smaku sosem śliwkowym , solą oraz pieprzem. Placki ziemniaczane podać z sosem i mięsem.