Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Plasterki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest teraz sezon na cukinię . Polecam wykorzystać ten czas i przygotować błyskawiczne i pyszne smażone plasterki z cukinii.

Plasterki z cukinii

Składniki:

Plasterki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Plasterki z cukinii

Przygotowanie cukinii:

Plasterki z cukinii
Młodą cukinię kroimy w plasterki grubości ok 0,6-0,7 cm

Cukinię bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy razem ze skórką w plasterki grubości 0,6-0,7 cm. Nacieramy solą plasterki cukinii i odstawiamy na ok 15 min.

Smażenie cukinii:

Plasterki z cukinii

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kładziemy plasterki cukinii i smażymy z obu stron na średnim ogniu po ok 3 min. z każdej strony.

Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.

Tak przygotowaną cukinię podajemy posypaną grubo zmielonym pieprzem z kolendrą.

Talerz dekorujemy natką pietruszki oraz pomidorami koktajlowymi.