Sposób przygotowania:
Zapiekana cukinia z kuskusem
Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż na pół a połówki jeszcze na kawałki. Usunęłam gniazda nasienne i oprószyłam cukinie z każdej strony solą ziołową i pieprzem Odstawiłam.
Kuskus wsypałam do miseczki i zalałam wrzątkiem. W garnku na oleju kokosowym smażyłam pokrojonego pora razem z papryką czerwoną, pokrojoną w małą kostkę, po chwili dorzuciłam pokrojone pomidory, wszystko razem jeszcze przez małą chwilę ze sobą smażyłam.
Dodałam napęczniały kuskus oraz doprawiłam do smaku solą ziołową, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Gdy farsz ostygł wkruszyłam kilka kawałków sera solankowego z zalewy oraz dodałam trochę listów bazylii.
Farszem napełniłam kawałki cukinii. Po wierzchu posypałam pokruszonymi orzechami nerkowca i zapiekałam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kuskus wsypałam do miseczki i zalałam wrzątkiem. W garnku na oleju kokosowym smażyłam pokrojonego pora razem z papryką czerwoną, pokrojoną w małą kostkę, po chwili dorzuciłam pokrojone pomidory, wszystko razem jeszcze przez małą chwilę ze sobą smażyłam.
Dodałam napęczniały kuskus oraz doprawiłam do smaku solą ziołową, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Gdy farsz ostygł wkruszyłam kilka kawałków sera solankowego z zalewy oraz dodałam trochę listów bazylii.
Farszem napełniłam kawałki cukinii. Po wierzchu posypałam pokruszonymi orzechami nerkowca i zapiekałam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.