AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Zapiekana cukinia z kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z cukinii można wyczarować wspaniałe potrawy. Można ją jeść na surowo, smażyć, piec, faszerować. Ma mało kalorii a sezon na nią trwa aż do jesieni. U mnie dziś cukinia faszerowana.

Zapiekana cukinia z kuskusem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekana cukinia z kuskusem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana cukinia z kuskusem
Cukinię umyłam i przekroiłam wzdłuż na pół a połówki jeszcze na kawałki. Usunęłam gniazda nasienne i oprószyłam cukinie z każdej strony solą ziołową i pieprzem Odstawiłam.

Kuskus wsypałam do miseczki i zalałam wrzątkiem. W garnku na oleju kokosowym smażyłam pokrojonego pora razem z papryką czerwoną, pokrojoną w małą kostkę, po chwili dorzuciłam pokrojone pomidory, wszystko razem jeszcze przez małą chwilę ze sobą smażyłam.

Dodałam napęczniały kuskus oraz doprawiłam do smaku solą ziołową, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Gdy farsz ostygł wkruszyłam kilka kawałków sera solankowego z zalewy oraz dodałam trochę listów bazylii.

Farszem napełniłam kawałki cukinii. Po wierzchu posypałam pokruszonymi orzechami nerkowca i zapiekałam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Zapiekana cukinia z kuskusem
Cukinia pokrojona na kawałki, opószona przyprawami
Zapiekana cukinia z kuskusem
Farsz przygotowany do napełnienia cukinii

Tagi:

danie cukinia