annamaria

annamaria

Szef Kuchni
[Przepisów: 75]

Pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jedno z moich ulubionych ciast...

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki kakao
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • słoik dżemu niskosłodzonego (np. śliwkowego)

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Z mąki, margaryny cukru, żółtek, olejku i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i podzielić je na 3 równe części. Do jednej dosypać 2 łyżki kakao. Białka ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Na spód blachy wyłożyć 1 (białą) cześć ciasta a następnie dżem. Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce kakaową część ciasta i wyłożyć ubite białka, na koniec zetrzeć na tarce białe ciasto. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.