mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pleśniak wg meli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie kruche ciasto . ciekawy wygląd .

Pleśniak wg meli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak wg meli

 

  • 700 g mąki pszennej
  • 1 / 2 szklanki cukru pudru + 1/ 2 szklanki do białek
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżeczki kakao
  • 1 dżem porzeczkowy lub jagodowy

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak wg meli
Żółtka oddzielamy od białek , ( białka wstawiamy do lodówki) do żółtek wsypujemy mąkę , cukier puder , posiekaną margarynę i proszek do pieczenia . Dobrze zagniatamy ciasto . Gdy będzie już gładkie dzielimy na 3 części , małą , średnią i dużą . Do środkowej dodajemy kakao i dobrze wyrabiamy schładzamy w lodówce, Mały kawałek ciasta wkładamy w folie aluminiową i do zamrażalnika . W tym czasie , smarujemy tortownice margaryną posypujemy bułką tartą i wykładamy największą częścią ciasta (boki tortownicy także ) . Na ciasto w tortownicy wykładamy dżem i dobrze smarujemy po całym cieście . Ciemne ciasto ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim dżem . Białka ubijamy na sztywno co 1/2 szklanki cukru i wykładamy na ciemne wiórki ciasta . I na koniec posypujemy białym startym ciastem . Zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temp . 180 C .
Pleśniak wg meli
Na spodzie białe ciasto posmarowane dżemem
Pleśniak wg meli
Na dżem wykładamy wiórki ciasta ciemnegoo
Pleśniak wg meli
Składniki dobrze wyrabiamy i dzielimy na 3 części
Pleśniak wg meli
Całe ciasto po upieczeniu , wierzch można zrobić ciemno jasny pomieszać wiórki .

Tagi:

jajko jajka