Sposób przygotowania:
Pleśniak wg meli
Żółtka oddzielamy od białek , ( białka wstawiamy do lodówki) do żółtek wsypujemy mąkę , cukier puder , posiekaną margarynę i proszek do pieczenia . Dobrze zagniatamy ciasto . Gdy będzie już gładkie dzielimy na 3 części , małą , średnią i dużą . Do środkowej dodajemy kakao i dobrze wyrabiamy schładzamy w lodówce, Mały kawałek ciasta wkładamy w folie aluminiową i do zamrażalnika . W tym czasie , smarujemy tortownice margaryną posypujemy bułką tartą i wykładamy największą częścią ciasta (boki tortownicy także ) . Na ciasto w tortownicy wykładamy dżem i dobrze smarujemy po całym cieście . Ciemne ciasto ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim dżem . Białka ubijamy na sztywno co 1/2 szklanki cukru i wykładamy na ciemne wiórki ciasta . I na koniec posypujemy białym startym ciastem . Zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temp . 180 C .