choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

płonące naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie i bardzo efektowne

płonące naleśniki

Składniki:

płonące naleśniki

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mleka
  • 2 szkl mąki
  • 6jajek
  • olej
  • 1 szkl woda mineralnej
  • cukier
  • sól
  • Farsz:
  • 1 paczka rodzynków
  • paczka orzechów włoskich
  • paczka płatków migdałowych
  • skórka pomarańczowa smażona
  • 1 cukier waniliowy
  • 1łyżka śmietany 18%
  • Sos:
  • 2 zółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl mąki

Sposób przygotowania:

płonące naleśniki
jajka solimy w misce, dodajemy do tego mleka i wody i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąki ciągle mieszając. Odkłądamy ciato na 30 min do lodówki. Po wyjęciu dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. CIasto jest gotowe do smażenia naleśników. A teraz farsz. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy je. W garnuszku podgrzewamy kilka łyżek mleka z masłem, cukrem waniliowym oraz zmielonymi orzechami włoskimi, migdałami i skórką pomarańczową. Przez 15 min smażamy na małym ogniu, cały czas mieszjąc a na końcu dodajemy rodzynki. Farsz jest gotowy do nałożenia na naleśniki. I przyszła kolej na sos. Żółtka ścieramy z cukrem. Mleko mieszamy z mąką. Czekolade podgrzewamy na parze by sie zaczęła topić. Gotujemy mleko z mąką dodając do niej roztopioną czekoladę. Dodajemy to do żółtek i polewamy nimi naleśniki z farszem. Naleśniki dekorujemy migdałami i orzechami. Miedzy nalesniki wkładamy kostki masła nasączone spirytusem i podpalamy