Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Pływające Tatsoi dla Smoka :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wąż Smokowi na rozgrzewkę daje zupkę z Tatsui .

Pływające Tatsoi dla Smoka :

Składniki:

Pływające Tatsoi dla Smoka :

 

  • ½ litra dobrego rosołu ( ja dałam taki z kury , wołowiny i kurczaka z warzywami )
  • 1 szklanka obranego i podzielonego na kawałki białego mięsa z kurczaka
  • ½ kalarepki
  • 1 mała marchewka
  • ½ szklanki pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka ,, Koktajlu tropikalnego Tao-Tao „
  • 5 dag makaronu ryżowego nitki
  • 1/2 szklanki porwanych na kawałki listków Tatsui
  • ½ szklanki pokrojonej dymki ( szczypiorku )
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do dań chińskich
  • 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka curry

 

Sposób przygotowania:

Pływające Tatsoi dla Smoka :
Pokrojoną w cienkie słupki marchewkę , kalarepkę , kapustę pekińską – zalać rosołem i gotować 30 minut. Dołożyć imbir, mięso z kurczaka , odsączone owoce z ,, Koktajlu tropikalnego „ .Doprawić przyprawą do dań chińskich , pieprzem cytrynowych .Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty- odsączyć . Nakładać do miseczek makaron , zalać zupą , posypać Tatsui i szczypiorkiem .

,,.. . Tatsoi jest warzywem o dość ostrym smaku przypominającym trochę smak rzodkiewki i kalarepy..”