Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pochrzaniona gruszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Literka ,,P" na początku , a nie ,, S" :) - to nie błąd , a pomysł na przystawkę. Gruszki z kremem z chrzanu tartego i pasty Wasabi

Pochrzaniona gruszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pochrzaniona gruszka

 

  • 2 gruszki
  • szczypta szafranu
  • 1 anyż gwiaździsty ( Badian)
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka pasty Wasabi
  • kropla zielonego barwnika spożywczego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • szczypta cukru białego
  • kawałek cytryny ze skórką
  • 2 goździki
  • listki mięty, melisy , pietruszki do dekoracji ( do wyboru )

 

Sposób przygotowania:

Pochrzaniona gruszka
Gruszki umyć - nie obierać , przekroić na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne. W garnku zagotować 3 szklanki wody z brązowym cukrem , anyżem, goździkami, szafranem , cytryną . Włożyć gruszki. Na małym gazie gotować 3-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk i ostudzić. Chrzan utrzeć z pastą Wasabi , szczypta białego cukru i kroplą barwnika . Napełnić miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach chrzanem . Udekorować listkami zieleniny. Podawać jako przystawkę do mięs . * Wywar z gotowania zakwasić sokiem z cytryny . Ostudzić i podawać z kostkami lodu jako aromatyczny napój gruszkowy ( można dodać wódki gruszkowej lub cytrynówki ). ** Podałam do gotowanej piersi z indyka - takiej najzwyklejszej z ziemniaczkami z wody , polanej masłem.
Pochrzaniona gruszka
Przygotować syrop z korzeniami i szafranem
Pochrzaniona gruszka
Gruszki umyć - przekroić na pół- usunąć gniazda nasienne
Pochrzaniona gruszka
Włozyć gruszki do syropu i obgotowac tak by były pół miękkie
Pochrzaniona gruszka
Utrzeć biały chrzan z pastą Wasabi i doprawic cukrem

Tagi:

tarta