Sposób przygotowania:
Pochrzaniona gruszka
Gruszki umyć - nie obierać , przekroić na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne. W garnku zagotować 3 szklanki wody z brązowym cukrem , anyżem, goździkami, szafranem , cytryną . Włożyć gruszki. Na małym gazie gotować 3-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk i ostudzić. Chrzan utrzeć z pastą Wasabi , szczypta białego cukru i kroplą barwnika . Napełnić miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach chrzanem . Udekorować listkami zieleniny. Podawać jako przystawkę do mięs . * Wywar z gotowania zakwasić sokiem z cytryny . Ostudzić i podawać z kostkami lodu jako aromatyczny napój gruszkowy ( można dodać wódki gruszkowej lub cytrynówki ). ** Podałam do gotowanej piersi z indyka - takiej najzwyklejszej z ziemniaczkami z wody , polanej masłem.