aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Podduszona kapusta z zielem angielskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podduszona kapustka z marchewką oraz ziołami jest bardzo dobra z ugotowanymi ziemniaczkami lub świeżutkim pieczywem.

Podduszona kapusta z zielem angielskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podduszona kapusta z zielem angielskim

 

  • 1 kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • oregano
  • majeranek
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Podduszona kapusta z zielem angielskim
Myjemy i kroimy drobno w piórka kapustę. Obieramy cebulkę i kroimy drobno w kostkę. Podobnie postępujemy z kiełbasą. Marchewkę obieramy z trzemy na grubych oczkach. Ziele angielskie rozbijamy na drobniutko w kuchennym moździerzu, aby wydobył się na zewnątrz cały ich aromat. Do woka wlewamy odrobinę oleju i wstawiamy na duży ogień,a gdy nam się rozgrzeje to dajemy kolejno kiełbaskę i cebulkę. mieszamy i odczekujemy do momentu kiedy nam się porządnie podsmażą. dodajemy do tego kolejno kapustę, mieszamy wszystko dokładnie i przykrywamy pokrywką, aby nam się kapustka delikatnie poddusiła. Następnie dodajemy marchewkę i przyprawy i wszystko porządnie mieszamy. Przykrywamy znów pokrywką i odczekujemy do momentu, kiedy poddusimy kapustkę i wszystko przejdzie przyprawami. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. SMACZNEGO !!
Podduszona kapusta z zielem angielskim
Smażymy kiełbaskę na rozgrzanym uprzednio oleju.
Podduszona kapusta z zielem angielskim
Do usmażonej kiełbaski, cebulki oraz marchewki dodajemy kapustę.
Podduszona kapusta z zielem angielskim
Wszystkie składniki porządnie mieszamy i podduszamy.
Podduszona kapusta z zielem angielskim
W kuchennym moździerzu porządnie ubijamy ziele angielskie i dodajemy do kapustki