Sposób przygotowania:
Podgrzybki ciasteczkowe
Składniki na ciasto posiekać nożem , dokładnie zagnieść, zwinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, po tym czasie wyjąć , ciasto rozwałkować.
Szklanką i foremką do babeczek z ciasta wyciąć parę krążków.
Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek a następnie upiec je w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
W krążkach , które wycinaliśmy foremkami wyciąć małym kieliszkiem na środku otwór i również je upiec.
Krążków ma być tyle samo jednych i drugich.
Następnie z ciasta uformować rulon z którego będą korzonki grzybków.
Korzonki zamaczać w białku , następnie końcówka z jednej strony w maku.
Również należy je upiec.
Krem;
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru na puszystą masę.
Z mleka , cukru i mąki pszennej oraz ziemniaczanej ugotować budyń , ostudzony dodawać stopniowo do utartego masła.
Polewa czekoladowa;
polewę sporządzić rozpuszczając wszystkie składniki w rondelku.
Składanie grzybków;
Do upieczonych kapeluszy nakładamy kremu , przykładamy krążek z dziurką, a w dziurkę wkładamy korzonek makiem do dołu.
Kapelusze polewamy polewą.
Grzybki oblane polewą układamy na półmisku i wkładamy do lodówki, aby polewa stwardniała.
Szklanką i foremką do babeczek z ciasta wyciąć parę krążków.
Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek a następnie upiec je w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
W krążkach , które wycinaliśmy foremkami wyciąć małym kieliszkiem na środku otwór i również je upiec.
Krążków ma być tyle samo jednych i drugich.
Następnie z ciasta uformować rulon z którego będą korzonki grzybków.
Korzonki zamaczać w białku , następnie końcówka z jednej strony w maku.
Również należy je upiec.
Krem;
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru na puszystą masę.
Z mleka , cukru i mąki pszennej oraz ziemniaczanej ugotować budyń , ostudzony dodawać stopniowo do utartego masła.
Polewa czekoladowa;
polewę sporządzić rozpuszczając wszystkie składniki w rondelku.
Składanie grzybków;
Do upieczonych kapeluszy nakładamy kremu , przykładamy krążek z dziurką, a w dziurkę wkładamy korzonek makiem do dołu.
Kapelusze polewamy polewą.
Grzybki oblane polewą układamy na półmisku i wkładamy do lodówki, aby polewa stwardniała.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi dziekuje.;)