BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Podgrzybki ciasteczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te ciasteczka zaskoczą wyglądem i smakiem domowników jak i gości. Są bardzo smaczne i przypominają wyglądem podgrzybki. Goście byli pewni że to prawdziwe grzybki.

Podgrzybki ciasteczkowe

Składniki:

Podgrzybki ciasteczkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Podgrzybki ciasteczkowe
Składniki na ciasto posiekać nożem , dokładnie zagnieść, zwinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę, po tym czasie wyjąć , ciasto rozwałkować.

Szklanką i foremką do babeczek z ciasta wyciąć parę krążków.

Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek a następnie upiec je w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

W krążkach , które wycinaliśmy foremkami wyciąć małym kieliszkiem na środku otwór i również je upiec.

Krążków ma być tyle samo jednych i drugich.

Następnie z ciasta uformować rulon z którego będą korzonki grzybków.

Korzonki zamaczać w białku , następnie końcówka z jednej strony w maku.

Również należy je upiec.

Krem;

Masło utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru na puszystą masę.

Z mleka , cukru i mąki pszennej oraz ziemniaczanej ugotować budyń , ostudzony dodawać stopniowo do utartego masła.

Polewa czekoladowa;

polewę sporządzić rozpuszczając wszystkie składniki w rondelku.

Składanie grzybków;

Do upieczonych kapeluszy nakładamy kremu , przykładamy krążek z dziurką, a w dziurkę wkładamy korzonek makiem do dołu.

Kapelusze polewamy polewą. 

Grzybki oblane polewą układamy na półmisku i wkładamy do lodówki, aby polewa stwardniała.