Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Podhalański zapiekaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nieoczekiwane połączenie smaków zaowocowało lekkim, zimowym deserem, skąpanym w migdałowych płatkach

Podhalański zapiekaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podhalański zapiekaniec

 

  • 175 g makaronu świderki Mamma Mia,
  • 225 g serka wiejskiego,
  • 11g twarożku śmietankowego,
  • 125 g śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 40 g płatków migdałowych,
  • 4 łyżki masła,
  • 30 g bułki tartej,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • szczypta cynamonu,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do oprószenia,
  • mandarynki do podania,
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Podhalański zapiekaniec
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Formę smarujemy dość obficie masłem. Ugotowany makaron układamy w formie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Do miski wkładamy twarożek i serek wiejski. Chwilę miksujemy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cynamon i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy rodzynki i całość wylewamy na makaron. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy płatki i prażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną posypkę wykładamy na wierzch formy. Całość zapiekamy około 35 minut w 180 stopniach. Zapiekankę po upieczeniu należy trochę wystudzić, żeby dobrze się kroiła. Zapiekanka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Życzę smacznego :)
Podhalański zapiekaniec
Formę smarujemy dość obficie masłem. Ugotowany makaron układamy w formie.
Podhalański zapiekaniec
Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cynamon i dokładnie miksujemy.
Podhalański zapiekaniec
wsypujemy płatki i prażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Podhalański zapiekaniec
Całość zapiekamy około 35 minut w 180 stopniach. Zapiekankę po upieczeniu należy trochę wystudzić, żeby dobrze się kroiła.