Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podpłomyk pizzą nie jest to jednak godnie może nam pizzę zastąpić, a co najważniejsze przygotowuje się go szybko i możemy na nim położyć co tylko nam się wymarzy (lub co mamy w lodówce ).

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

 

  • Podpłomyk:
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody
  • Dodatki:
  • 1 kulka sera burrata
  • 2-3 plasterki prosciutto
  • 4-6 pomidorków koktajlowych 9najlepiej różnych kolorów)
  • Kilka listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami
Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z solą dodajemy oliwę i wodę mieszamy – ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy jednolite , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto klei nam się do ręki podsypujemy je mąką. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm – wielkość dowolna ale taka aby zmieściła się na patelnie.

Rozwałkowany placek przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy go około 2-4 minut z każdej strony lub do momentu ładnego zarumienienia.

Usmażony podpłomyk przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Podpłomyk skryjemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojoną w plasterki burratę i pokrojone pomidorki. Podpłomyk wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 5 minut lub do momentu kiedy ser z wierzchu się rozpuści i zacznie się rumienić.

Podpłomyk wyjmujemy, układamy na min plasterki prosciutto i listki bazylii, skrapiamy oliwą, kroimy na kawałki i serwujemy.

Smacznego
Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami
Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z solą dodajemy oliwę i wodę mieszamy – ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy jednolite , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto klei nam się do ręki podsypujemy je mąką.
Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm – wielkość dowolna ale taka aby zmieściła się na patelnie.
Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami
Rozwałkowany placek przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy go około 2-4 minut z każdej strony lub do momentu ładnego zarumienienia.
Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami
Usmażony podpłomyk przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Podpłomyk skryjemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojoną w plasterki burratę i pokrojone pomidorki. Podpłomyk wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 5 minut lub do momentu kiedy ser z wierzchu się rozpuści i zacznie się rumienić. Podpłomyk wyjmujemy, układamy na min plasterki prosciutto i listki bazylii, skrapiamy oliwą , kroimy na kawałki i serwujemy, smacznego :D