WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Podpłomyki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najstarszy rodzaj pieczywa. Proste placki z trzech składników, wyrobione dokładnie i pieczone na suchej patelni.

Podpłomyki z patelni

Składniki:

Podpłomyki z patelni

 

  • 300 g mąki chlebowej
  • 250 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Podpłomyki z patelni
Mąkę dokładnie przesiewamy do miski, solimy i powoli mieszając, wlewamy wrzątek. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do odpoczęcia na ok godzinę.

Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje i bardzo cienko rozwałkowujemy.

Patelnię nagrzewamy bez tłuszczu i wrzucamy placki. Pieczemy pod przykryciem, aż przypieką się z dwóch stron.