WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chlebek naan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Indyjskie, tradycyjne pieczywo wypiekane w specjalnych piecach. U mnie wersja najprostsza, przygotowywana na suchej patelni.

Chlebek naan

Składniki:

Chlebek naan

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczko suchych drożdży
  • 150 ml jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Chlebek naan

Składniki

Chlebek naan
Wszystkie składniki powinny być ciepłe, nie z lodówki.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy olej, jogurt, sól, cukier i drożdże. Na koniec dolewamy ciepłe mleko i dokładnie wyrabiamy.

Wyrastanie

Chlebek naan
Ciasto powinno w cieple podwoić swoją objętość.

Ciasto przykrywamy na misce i odstawiamy na przynajmniej pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, jeszcze raz delikatnie zagniatamy i dzielimy na 8-10 części.

Wałkowanie

Chlebek naan
Placki dość cienko wałkujemy, nie muszą mieć równych kształtów.

Każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki.

Smażenie

Chlebek naan
Placki można też piec na blaszce w piekarniku.

Placki kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu, pod przykryciem z obu stron. Powinny być miejscami mocno podpieczone.


Tagi:

pieczywo