kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placek cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, wytrawny placek cebulowy. Farsz przygotowałam z dodatkiem wędzonego boczku. Taki placek jest idealny na obiad lub ciepłą kolacje. Polecam.

Placek cebulowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek cebulowy

Składniki na ciasto :

Składniki na farsz :

Ponadto :

  • blaszka 32 x 21
  • papier do pieczenia
  • 50 g zimnego masła
  • zielony ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Placek cebulowy
Mleko wlewamy do garnka i dodajemy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy. Do miski wkładamy resztę składników na ciasto i wlewamy letnie rozpuszczone mleko z masłem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto nam rośnie przygotowujemy farsz : cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni przesmażamy boczek z cebulę na złoty kolor, dodajemy przyprawy i smażymy przez kilka minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Do zimnego farszu dodajemy serek i jajka, boczek i mieszamy, wkładamy na ciasto w blaszce. Zimne masło kroimy na wiórki i przekładamy na farsz cebulowy.

Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Przed podaniem dekorujemy ketchupem i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z pokrojonym ogórkiem i pomidorkami.
Placek cebulowy
Ciastem wylepiamy przygotowaną foremkę do pieczenia.
Placek cebulowy
Składniki farszu dokładnie mieszamy ze sobą.
Placek cebulowy
Farsz cebulowy przekładamy na drożdżowe ciasto.
Placek cebulowy
Następnie układamy pokrojone masło i wstawiamy do piekarnika.