Sposób przygotowania:
Placek cebulowy
Mleko wlewamy do garnka i dodajemy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy. Do miski wkładamy resztę składników na ciasto i wlewamy letnie rozpuszczone mleko z masłem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto nam rośnie przygotowujemy farsz : cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni przesmażamy boczek z cebulę na złoty kolor, dodajemy przyprawy i smażymy przez kilka minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do zimnego farszu dodajemy serek i jajka, boczek i mieszamy, wkładamy na ciasto w blaszce. Zimne masło kroimy na wiórki i przekładamy na farsz cebulowy.
Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem dekorujemy ketchupem i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z pokrojonym ogórkiem i pomidorkami.
Gdy ciasto nam rośnie przygotowujemy farsz : cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni przesmażamy boczek z cebulę na złoty kolor, dodajemy przyprawy i smażymy przez kilka minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy wyrośnięte ciasto, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do zimnego farszu dodajemy serek i jajka, boczek i mieszamy, wkładamy na ciasto w blaszce. Zimne masło kroimy na wiórki i przekładamy na farsz cebulowy.
Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem dekorujemy ketchupem i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z pokrojonym ogórkiem i pomidorkami.