Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami
1. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na pół godziny, po tym czasie odsączamy cukinie z nadmiaru wody. Przekładamy do miski.
2. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni.
3. Marchewkę ścieramy na tarce.
4. Do cukinii dodajemy podsmażoną cebulę, marchewkę, pokrojone drobno pomidory suszone, jajka, szklankę bułki tartej.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, bazylią, kurkumą, wędzoną czerwoną paprykę oraz posiekany świeży koperek.
6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 1 godziny.
7. Pieczemy aż do zrumienienia i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni.
3. Marchewkę ścieramy na tarce.
4. Do cukinii dodajemy podsmażoną cebulę, marchewkę, pokrojone drobno pomidory suszone, jajka, szklankę bułki tartej.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, bazylią, kurkumą, wędzoną czerwoną paprykę oraz posiekany świeży koperek.
6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 1 godziny.
7. Pieczemy aż do zrumienienia i odstawiamy do ostygnięcia.