WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chleb żytni na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy chleb na drożdżach, pieczony w blaszce. Bardzo prosty i stosunkowo szybki przepis na zdrowe pieczywo.

Chleb żytni na drożdżach

Składniki:

Chleb żytni na drożdżach

 

  • 500 g mąki żytniej chlebowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • olej + mąka do wysypania do formy

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na drożdżach
Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i mieszamy z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę i w zagłębianie na środku dodajemy drożdże. Po 15 minutach dodajemy resztę wody, olej i sól.

Ciasto mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją wielkość. Delikatnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej mąką blachy.

Wierzch posypujemy pestkami dyni i odstawiamy na godzinę do kolejnego wyrosnięcia.

Pieczemy w 180 stopniach ok godziny.