Sposób przygotowania:
Chleb żytni na drożdżach
Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i mieszamy z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę i w zagłębianie na środku dodajemy drożdże. Po 15 minutach dodajemy resztę wody, olej i sól.
Ciasto mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją wielkość. Delikatnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej mąką blachy.
Wierzch posypujemy pestkami dyni i odstawiamy na godzinę do kolejnego wyrosnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach ok godziny.
Ciasto mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją wielkość. Delikatnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej mąką blachy.
Wierzch posypujemy pestkami dyni i odstawiamy na godzinę do kolejnego wyrosnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach ok godziny.