SUPERPRZEPIS

Podróbki Ewy.

  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Podróbki Ewy. Więcej zdjęć (5)

Podróbki, bo farsz bułeczek jest z podrobów w roli głównej.A dokładniej z wątróbki i cebuli.Polecam, bo są pyszne i syte.

Składniki:

Podróbki Ewy.

 

  • 4 szklanki mąki plus 1 łyżka
  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 i 1\3 szklanki mleka plus mleko do moczenia wątróbki
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 4 spore cebule
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól,pieprz
  • 10 dag żółtego sera np. gouda
  • kilka łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Podróbki Ewy.
Wątróbki drobiowe dokładnie wypłukać i zalać mlekiem.Wstawić do lodówki.Po ok.1 godzinie wyjąć, osączyć i pokroić w kostkę. W tym czasie obrać i pokroić cebule w półplastry. Na rozgrzanym oleju smażyć wątróbkę, dodając później cebulę i zeszklić.Oprószyć łyżką mąki,dodać keczup,musztardę i zioła prowansalskie,Doprawić solą i pieprzem.Podlać wodą i dusić do miękkości i odparowania wody.Ostudzić. Roztopić margarynę i podgrzać mleko. Drożdże rozetrzeć palcami z cukrem.Dodać kilka łyżek ciepłego,lecz nie gorącego mleka,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce,aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jajka,wlać ciepłą margarynę i resztę ciepłego mleka oraz rozczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ręką i ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować blachy wykładając je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie i odrywać porcje ciasta.Oprószyć je mąką i ukształtować w dłoniach placuszki.Układać je na papierze do pieczenia.Mi wyszło 17 dużych sztuk. Na środku każdego placuszka nałożyć po czubatej łyżce masy wątróbkowo-cebulowej i lekko wcisnąć ją łyżką w placek. Wierzch posypać startym na grubej tarce serem. Wstawić do nagrzanego do 160  stopni piekarnika i piec ok.30-35 minut w termoobiegu.
Podróbki Ewy.
Wyrobić ciasto drożdżowe i poczekać aż wyrośnie.
Podróbki Ewy.
Z wątróbki drobiowej
Podróbki Ewy.
Z wątróbki drobiowej
Podróbki Ewy.
Na porcje ciasta nakladać farsz i posypać startym serem.